Passiefbouw onder architectuur

Wat is passiefbouw

Was de term “passiefbouw” lange tijd een vakterm, tegenwoordig wordt in de media de term steeds vaker gebruikt voor een woningtype dat zo zwaar is geïsoleerd dat daardoor de woning nauwelijks nog energie nodig heeft voor verwarming. Naast het zware isolatiepakket is een goede oriëntatie op de zon van groot belang. Ook de plaats van ramen speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Verder is een optimale kierdichting noodzakelijk. Om de woning toch goed te kunnen ventileren is een goed en zeer zuinig ventilatiesysteem zeer belangrijk. De verwarming die door dit concept nog maar minimaal nodig is, kan geschieden door middel van gewoon een kleine gas cv-ketel, een granulaatkachel, een warmtepomp of een ander systeem.

Het zware isolatiepakket met een zogenaamde Rc-waarde van 9 of 10 betekent ook dat de buitenwanden heel dik zouden worden als traditioneel met steen wordt gebouwd. Mede om een beter kierdichting te kunnen krijgen is houtskeletbouw een beter alternatief. Ook omdat alles fabrieksmatig wordt gebouwd, is de kwaliteit van het isolatiepakket veel beter. Immers het aanbrengen van isolatie en het afdichten van kieren gebeurt nu eenmaal veel nauwkeuriger in een fabriek.

Ontwerp door architect

Als een passief ontwerp door een architect wordt gemaakt is dit vanaf de eerste lijn op papier al van grote invloed op het ontwerp. Het moet goed op de zon worden gesitueerd, de ramen moeten op de juiste plaats zitten en de goede vorm en afmeting hebben. Ook situering van de ruimtes is belangrijk in verband met de zoninstraling.

Omdat wij met onze standaard woningen de oriëntering van te voren niet weten, is het niet mogelijk onze standaardwoningen te voren passief te ontwerpen. Daarom ontwerpen wij onze woningen energie- en CO2-neutraal omdat de situering van de woning daarbij van minder belang is. Als het de wens is om toch een passief-huis te realiseren dan kunnen we het plan, nadat de situering bekend is geworden, aanpassen tot een passief ontwerp.

Terug naar overzicht
(c) copyright adeux | sitemap | disclaimer | algemene voorwaarden | realisatie: wit webdesign