Modern Bouwen

Het Nieuwe Bouwen

Volgend jaar is het een eeuw geleden dat Theo van Doesburg de avant-gardistische kunstbeweging De Stijl oprichtte. Tal van Nederlandse musea zullen daar aandacht aan geven. Uit het avant-gardisme van de stijl ontwikkelde zich een meer functionalistische school, het Nieuwe Bouwen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de Van Nelle fabriek en de woning Sonneveld te Rotterdam (beiden van arch. Brinkman en van der Vlugt), het sanatorium Zonnestraal in Hilversum en de openluchtschool in Amsterdam (beide van arch. Duiker). Internationaal gezien was architect Le Corbusier zeer invloedrijk in de beweging van het Modernisme. De functionalistische architectuur van het Modernisme is nog altijd voor ons, Guus van Bebber en Levien de Putter, een grote inspiratiebron, zij het dat wij deze wel vertalen naar de woonwensen van nu.

De ontwerpen op www.modernenzuinigwonen.nl vormen daarvan de weerslag. Uitgangspunten zijn functionaliteit en een moderne uitstraling gekoppeld aan een zeer laag energiegebruik.

Le Corbusier Habité Marseille

 

Onlangs bezochten we de Unité d’Habitation in Marseille, een van de hoogtepunten in het oevre van Le Corbusier. In de dertiger jaren van de vorige eeuw was Le Corbusier al bezig met plannen voor een “verticale stad” waarin hij zijn ideeen over wonen die hij reeds had uitgewerkt in een aantal moderne villa’s, vertaalde naar standaardwoningen in grote woongebouwen die hij zag als verticale tuinsteden.

 

In Marseille realiseerde hij 337 appartementen binnen een skelet van gewapend beton als huisvesting voor gezinnen die in de oorlog hun huis waren kwijtgeraakt.

 

De appartementen worden ontsloten via een “luchtstraat” op elke derde verdieping, elk appartement besloeg een hele bouwlaag plus nog een halve op de verdieping daaronder of daarboven (zie doorsnede).

De zevende verdieping huisvest winkels, kantoren en een hotel. De meeste winkels zijn omgebouwd naar een kantoor maar het hotel is nog immer in bedrijf en een “must’ voor iedere architectuurliefhebber, je logeert in een architectuur-icoon en hebt vrije toegang tot alle openbare ruimtes in het gebouw inclusief het dakterras.

 

Habité doorsnede en plattegronden  dakterras met gemeenschapsruimte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het dakterras bevat o.a. een peuterspeelzaal en een sportzaal en biedt gelegenheid tot hardlopen, pootjebaden of gewoon lekker luieren in de zon en genieten van het uitzicht over de stad en de zee.

 

De Unité was ook een proefproject voor massaal geproduceerd meubilair ontworpen door Jean Prouvé en Charlotte Perriand. Wij waren in de gelegenheid om een nagenoeg nog in de oorspronkelijke staat verkerend appartement te bezoeken. De enthousiaste bewoonster liet zien hoe functioneel en inventief men omsprong met de ruimte, door slimme oplossingen met bergruimtes, opklapbare zitbankjes tussen woongedeelte en buitenruimte met daaronder de radiator, brede traptredes met afgeronde gleufvormige holtes midden in de tree voor peuterhandjes (peuters kunnen nog niet bij de trapleuning) etc.

Zoals bij veel van zijn gebouwen ontwierp Le Corbusier ook bij de Unité zonweringen in de vorm van “brise soleils”, betonnen schermen die de zon tegenhouden en zo de opwarming van het gebouw tegengaan. Zonder Le Corbusier nu meteen tot voorvechter van energiebewust bouwen te willen betitelen – zijn gebouwen zijn notoir berucht vanwege de vele koudebruggen en de daarmee samenhangende condensatieproblemen- kunnen we toch stellen dat hij al zeer vroeg zocht naar functionele oplossingen ter optimalisatie van het binnenklimaat. In dit gebouw uit het begin van de jaren vijftig werd al dubbelglas toegepast en de woningscheidende betonwanden zijn voorzien van voorzetwanden gevuld met isolatie voor een beter geluidwering.

Standaardontwerpen

Zowel de vormgeving als de uitvoering van ontwerpen van Le Corbusier zijn zeer innovatief, veel onderdelen werden vooraf geprefabriceerd. Wij streven met onze woningen van www.modernenzuinigwonen.nl naar eigentijdse vormgeving gekoppeld aan functionele standaard-ontwerpen en innovatieve technieken.

Habité dakterras met zwembadje

Het hedendaagse moderne bouwen laat zich op het gebied van woningbouw vooral leiden door nostalgische vormgeving en traditionele technieken, resulterend in dertigerjaren wijken (hallo, we leven nu al in het tweede decennium van de 21e eeuw!) met nogal wat bouwtechnische gebreken ten gevolge van fouten op de bouwplaats. Veel gemeentes zijn helaas niet erg vooruitstrevend bij de ontwikkeling van nieuwe woonwijken. In de vorm van welstandsnota’s en beeldkwaliteitsplannen worden vormen en materialen dwingend voorgeschreven ten koste van hedendaagse vormgeving en innovativiteit.

 

Wij, als architecten van www.modernenzuigwonen.nl bieden u een alternatief. Wij brengen betaalbare cataloguswoningen op de markt die voor een zeer betaalbare prijs u in staat stellen om een moderne, innovatieve woning te realiseren met zeer lage woonlasten.

Terug naar overzicht
(c) copyright adeux | sitemap | disclaimer | algemene voorwaarden | realisatie: wit webdesign