Aardgasverslaving

Aardgasvrije woonwijken

Jarenlang waren we blij met onze aardgasvoorraden in de Nederlandse bodem.

Ik stam nog uit de tijd dat in mijn jeugd alle dorpen en het gehele platteland voorzien werd van aardgas aansluitingen zodat we af waren van het stoken van hout, olie en kolen. Een flinke vooruitgang zowel economisch als voor het milieu wat toentertijd helemaal geen item was. Pas het verschijnen van het rapport van de Club van Rome en de energiecrisis begin jaren 70 zette een kleine club mensen aan het denken maar de invloed bleef beperkt.

We konden met de opbrengsten leuke dingen doen en de Nederlandse economie voer er wel bij. Er werd aanvankelijk helemaal niet bij stil gestaan dat het misschien ook schade zou berokkenen in de wingebieden zoals in Groningen en dat de CO2-uitstoot weleens schadelijk voor het milieu zou kunnen zijn.

In vele landen om ons heen bleef het stoken van olie, kolen en gas heel gewoon. Echter toen de prijzen daarvan stegen is men in landen als Duitsland en Oostenrijk gaan zoeken naar alternatieven. Het is dan ook niet voor niets dat daar nieuwe apparaten werden ontwikkeld als warmtekrachtkoppeling en warmtepompen. Economisch gezien was dat voor Nederland helemaal niet interessant omdat het aardgas relatief goedkoop was en helaas is dat nog steeds zo.

Door energiezuinig te bouwen kunnen we zonder aardgas

Aardgas heeft in ons land de innovatie op het gebied van alternatieve energiebronnen geblokkeerd en pas de laatste jaren is er een kentering merkbaar die met name veroorzaakt wordt door het klimaatakkoord en de problemen voor de bebouwde omgeving in Groningen ten gevolgen van de aardgasboringen. We moeten nu dan ook snel omschakelen en hopelijk kan Nederland alsnog zijn voordeel doen en meesurfen op de ervaringen van ons omringende landen. Het zou ons enorm vooruit helpen als we bij nieuwbouw geen nieuwe gasaansluitingen meer zouden maken.

Gemeentes kunnen hierin het voortouw nemen door nieuwe uitbreidingswijken gasvrij te maken. Gas als brandstof voor woonhuisverwarming is, als je slim en energiebewust ontwerpt niet meer nodig.

Dat tonen we met onze moderne en (energie)zuinige standaardontwerpen voor woningen aan op onze site http://modernenzuinigwonen.nl . Daarmee helpen wij u om goedkoop een woning te realiseren met zeer lage woonlasten en helpen wij Nederland om een beetje van de aardgasverslaving af te komen.

 

Ir Levien de Putter, arch. DUTD/BNA

Terug naar overzicht
(c) copyright adeux | sitemap | disclaimer | algemene voorwaarden | realisatie: wit webdesign